Filmjagtgård

I 60´erne købte filmproducent Preben Philipsen (Constantin Film) Nakkebølle Gods (hvor Nakkebølle Jagtgård hørte under) og brugte gården som jagtgård. Heraf kommer navnet Nakkebølle Jagtgård.

Her holdt han jagter på hesteryg og efterfølgende snapsefester, hvor mange af de kendte skuespillere deltog. Hvert af værelserne er i dag prydet med et navn og billede af en skuespiller, som hver især har været på jagtgården – nemlig Susse Wold, Ghita Nørby, Axel Strøbye, Ove Sprogøe, Dirch Passer, Karl Stegger, Preben Kaas og Poul Reichardt.

I 2004 købte Peter Aalbæk og Lars von Trier jagtgården, uden at vide at den rent faktisk tidligere havde været brugt som ”filmjagtgård”. De købte den fordi Zentropa hvert år lavede, og stadig laver, 1-2 film på Fyn, og de derfor havde brug for en base når de optog der.

Bl.a. har Susanne Bier boet i huset under optagelserne til den Oscarvindende film Hævnen og har sågar også klippet filmen der.

Derudover kan nævnes at Thomas Vinterberg har holdt sit bryllup i huset.

Huset bliver stadig brugt som base for filmproduktion en-to gange om året. Nu er der så åbnet op for at huset kan lejes til andre formål i perioderne udover.

Skal I være de næste der skal overnatte i dette skønne, historiske hus?

Den gamle historie

Området ved Nakkebølle Jagtgård var oprindeligt en ø ved navn Fiskholm, der lå midt i Nakkebølle Fjord. Nakkebølle-området var i perioden 1828-1923 ejet af familien Holsten. I 1851 arvede den daværende ejer Adam Berner Schilden Holsten 200.000 rigsdaler fra sin mor. Han brugte en del af arven til i 1866-1870 at bygge en dæmning fra Enemærkeskoven til øen Fiskholm og videre til østsiden af fjorden. Fiskholm blev dermed landfast.

Holsten byggede endvidere i 1877 det røde stråtækte bindingshus -Skovfogedhuset-, som ligger i bugten ved skoven og dæmningen. Nakkebølle Jagtgård er bygget på cirka samme tidspunkt, formentlig også af Holsten.

I de sidste år af 2. verdenskrig, foregik der flere våbennedkastninger på Sydfyn. D. 21. feb. 1945 lød det i radioen fra BBC “hilsen til Mathilde”, hvilket i dette tilfælde betød nedkastninger om natten af containere indeholdende våben i området ved Brændegård Sø, 3 km. nord for Vester Aaby.

De ca. 24 containere blev kørt til Nakkebølle Jagtgård og anbragt i en ladebygning. Grundet visse omstændigheder blev containerne to nætter senere fjernet og kørt til et mere sikkert opholdssted. Gestapo fik dog ret hurtigt nys om at der havde været opbevaret våben på gården. D. 24. feb. 1945 belv husets mandlige beboer Rasmus Petersen arresteret af Gestapo og kørt til Husmandskolen  i Odense, hvilket var hovedkvarteret på Fyn. Her blev han, som andre modstandsfolk, tortureret. Som hævn sprængte Gestapo også gården i luften. Af ukendte årsager sker der dog kun ringe skade på gården.

Tak til Finn Christoffersen, Aastrup Folkemindesamling, for disse oplysninger.